Koffietaart

Een heerlijke taart gemaakt van koffie.

Benodigdheden 10 personen

200 gram bloem 5 eieren 200 gram boter 100 gram kristalsuiker 100 gram witte basterdsuiker 35 milliliter sterke koffie of versgezette espresso 50 gram pure chocolade 2 eetlepels sinaasappellikeur Steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten)

Bereidingswijze

Meng in een kom de bloem en de basterdsuiker. Snij met twee messen 125 gram boter in kleine stukjes door de bloem. Voeg dan 1 tot 2 eetlepels ijskoud water en 1 ei toe. Kneed dit geheel met een koele hand tot een soepel deeg. Je kan dit alles, zonder het ijskoude water, ook in een keukenmachine tot een kruimelig deeg mengen. Voeg dan 1 tot 2 eetlepels ijskoud water toe en meng dit kort tot een soepel deeg. Verpak de deeg in plastic vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Bestuif wat bloem op het aanrecht en rol de deeg uit tot een ronde lap, zodat het deeg 4 cm groter is dan de lage taartvorm. Vet de taart in met boter en bekleed de vorm met het deeg. Leg een vel pakpapier op het deeg en schep de steunvulling erin. Bak de deegbodem in het midden van de oven 15 minuten voor. Haal de taartvorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de steunvulling. Bak dan de bodem nog 10 minuten in de oven.

Laat de rest van de boter langzaam smelten in een steelpannetje. Neem dan de pan van het viir en laat de chocolade in de boter smelten. Schenk de chocoladeboter over in een kom en meng de kristalsuiker met een garde erdoor heen. Voeg de overige 4 eieren stuk voor stuk toe aan de chocolademengsel en klop deze erdoor. Voeg dan de likeur en de koffie toe. Meng alles goed door elkaar.

Haal de taartbodem uit de oven en schenk de chocolademengsel in de vorm. Zet de taartvorm terug in de oven en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.

Bron: Receptenvandaag.nl